17 maja 2025 Noc Muzeów

Awatar użytkownika
Mayris

17 maja 2025 Noc Muzeów

Post autor: Mayris »

WSTĘPNIE:
1. W dniu Nocy Muzeów nakręcimy film promocyjny Jarmarku Świętego Jakuba.
2. Od 18.00 do 23.00 odbędzie się samo wydarzenie - tutaj też wykorzystamy to, że ludzie będą, aby ujęć kilka nakręcić

W obu powyższych punktach należy wymyśleć scenki / rzemiosła / itp nadające się do promocji jarmarku.
Pomysły proszę wpisać poniżej.
Awatar użytkownika
Robert

Re: 17 maja 2025 Noc Muzeów

Post autor: Robert »

Ze swojej strony mogę ogarnąć stanowisko tematyczne malarskie, z 1 blatem co zbijaliśmy-duża, przyciągając uwagę rzecz (będzie tucholskie stanowisko na Jarmarku, więc pasuje akurat).
Awatar użytkownika
Igor kubisiak

Post autor: Igor kubisiak »

co do scen i pomysłów. Niezależnie od konwencji filmu moim zdaniem w tle powinno się coś dziać skoro to ma promować jarmark to powinniśmy zaakcentować że będzie się coś działo w średniowiecznym miasteczku które wykreujemy
1. jeżeli ktoś będzie opowiadał to np. w tle za stojącą gadającą głową można postawić stanowiska i żeby w tle ktoś rozmawiał, "kupował" może się kłucił, grał w karty albo inne kości,
2. jeżeli mamy się szykować na ujęcia z drona albo inne duże obszary to kilka z tych rzeczy na raz tu ktoś gra tam ktoś kupuje a w trzecim miejscu wykorzystać coś ze starych pomysłów żona: tłukąca męża uszkodzoną zastawą po głowie czy łapanie złodzieja.

taka moja propozycja na zapełnienie tła w celu pokazania dynamiki wydarzenia że gdzie sie nie pójdzie tam coś się dzieje
JakStu

Post autor: JakStu »

Przyszedł mi do głowy pomysł na następującą fabułę:
Mieszczanin ze Słupska/Gdańska opowiada drugiemu, że idzie na Jarmark i co na nim jest.

Scena pierwsza wariant A:
Osoba 1 pakuje rzeczy do koszyka/worka/torby. Wygląda jakby się gdzieś zbierała
Osoba 2 pyta co robi osoba 1. Osoba 1 odpowiada, że wybiera się na Jarmark św. Jakuba i zaczyna opowiadać co można zobaczyć na jarmarku i co się na nim dzieje. Że to wielkie święto religijne i handlowe itp itd.
Osoba 1 cały czas mówi, tymczasem zmienia się obraz na którym widać różne sceny z Jarmarku, opisywane przez osobę 1.

Scena pierwsza Wariant B:
Osoba 1 się pakuje i mówi do widza, że wybiera się na Jarmark. Dalej jak wyżej

Scena pierwsza Wariant C:
Osoba 2 to dziecko. Osobie 1 towarzyszy małżonek. Wybierają się rodzinnie

Sceny:
0. W trakcie gdy osoba opowiada co to jarmak, i że jest w Lęborku i że dużo ludzi przyjeżdża to ujęcia z drona pokazujące miasto.
0.5 W trakcie tekstu, że przyjeżdzają ludzie z różnych miast może być kilka ujeć np. Mariusz jedzie na koniu w Runowie. Jakub (lub jakiś mój kumpel) idzie na tle wielkiego młyna w Gdańsku, Jakub lub mój kumpel obraca głowę na tle starego Żurawia. Ktoś idzie (np. trzymając kij pielgrzymi) drogą leśną. Fajnie by było nagrać scenę nad jeziorem. Najlepiej wysiadając z jakieś wiosłówki, ale wątpię że się uda. Choć może spróbuję nagrać w majówkę. I komentarz do tego, że na Jarmark przybywają ludzie z różnych stron.
1. stanowisko malarskie (Komentarz o artystach przybywających do miasta. Można dać dwa zdania techniczne typu: Na jarmarku można zobaczyć nie tylko w jaki sposób rzemieślnik maluje, ale również w jaki sposób tworzy farbę. Czy wiesz, że często podstawowym składnikiem było jajko wymieszane z wodą i pigmentem nadającym odpowiedniego koloru?)
2. stanowisko rzeźbiarskie (jeśli Robert byłby w stanie zabrać kilka dłut, strug i jakaś mini rzeźbę (choćby te miniaturowe skrzynki)) Stanowisko nie musi być na nocy muzeów, chodzi tylko o krótką scenę do filmu. Przy stanowisku może być Robert inaczej ubrany, może być kto inny.
3. Stanowisko szewskie/kaletnicze
4. Ktoś idzie z beczką na ramieniu (jeśli dobrze kojarzę to mamy jedną) [wtedy komentarz osoby 1, że np. są bardzo smaczne trunki. Albo że w Lęborku są najlepsi browarnicy i można spróbować ich wyrobów, albo coś takiego). Migawka na kilka sekund.
5. Scena z błaznami (może jedna osoba wejść drugiej na ramiona, albo "fikołek który się robi w dwie osoby trzymając wzajemnie swoje pięty) Też migawka na kilka sekund.
6. Ktoś dobrze ubrany przyklęka z kwiatami przed jakąś kobietą i komentarz osoby 1, że zjeżdża się dużo ludzi i można znaleźć miłość swojego życia
7. Rzut kamery na toczące się kości i śmiejących ludzi. Wokół rozrzucone karty oraz pieniądze. Kubki. Z jednego może wylewać się pieniące piwo. Komentarz, że można grać w gry. Albo żeby uważać, żeby nie rpzegrać całęgo majątku
8. Rzut kamerą na zastawiony stół/jakieś jedzenie. Względnie żeby nie gotować to zbliżenie kamery na twarz gryzącą kiełbasę/wkładającą do buzi łyżkę z jedzeniem. Najlepiej jak po brodzie by coś ściekło. I komentarz, że można spróbować róznych specjałów.
9. Przechadzający się zbrojni i komentarz, że na jarmarku jest bezpiecznie, bo władze miejskie powiększają straż
10. Biczowanie mężczyzny w samych spodniach przy pręgierzu z komentarzem, że wszelkie występki są demaskowane i surowo karane
11. Rzut kamery na coś ładnego co mamy (może puszka Mayrisa z yodą?), talerz z herbem LBH, miecz Marka. Mogą to być osobne ujęcia. I komentarz że można kupić różne rzeczy.
12. Dwóch gości walczy na miecze. I komentarz, że czasem na jarmarkach odbywają się ceremonie fechtschule, które mają wyłonić prawdziwego mistrza szermierki.
13. Ktoś, albo lepiej kilku ktosiów w stroju krzyżacki wchodzi do kościoła św. Jakuba. Komentarz o wadze duchowego aspektu jarmarku/udziału duchowieństwa.

Scena ostatnia
Wariant A:
Osoba 2 pospiesznie coś robi i mówi: idę razem z tobą.
Zamiast kadru filmu Napis na tle miasta Lębork (film lub zdjęcie): A ty? Spotkasz się z nami na Jarmarku św Jakuba? (Lub podobny)

Wariant B:
Osoba 1 na tle drogi w mieście lub lepiej gdzieś w plenerze z kijem w ręce. Na plecach koszem/workiem pyta się widza: Idziesz ze mną?

Wariant C:
Dziecko krzyczy Juhu! Nie mogę się już doczekać. Napis na tle miasta Lębork (film lub zdjęcie): A ty? Spotkasz się z nami na Jarmarku św Jakuba? (Lub podobny)

Warianty można zmieniać. Np. Zawsze na zakończenie może być osoba 1 (lub osoba 1 + dodatkowe) i zapytanie bezpośrednio do widza.
Wariant B wydaje mi się najprostszy.

Uwaga do narratora=osoby1: Dobrze by mówiła z przejęciem w głosie. W zasadzie tekst do wszystkich scen poza pierwszą i ostatnią mozna nagrać w inny dzień niż 17 maja

Można wymyśleć jeszcze inne sceny.
W skrócie to filmik promocyjny widzi mi się tak:
Opowieść o tym co jest na jarmarku przeplatana scenami z jarmarku. Sceny są krótkie. Maksymalnie 5 sekund. Czasem tylko rzut kamery na sekundę, dwie.
Dużo różnych, bardzo krótkich scen. Przy ciągłej, spójnej narracji wraz z prędko zmieniającymi się scenami osiągniemy efekt, że na jarmarku dużo się dzieje i warto przyjechać. Z racji, że sceny są krótkie i pokazują małe przestrzenie/niewielką ilość osób, to łatwo będzie przykryć małe zasoby ludzi/sprzętu.
Dodatkowo nie wszystkie sceny trzeba nagrywać 17 maja. Jeśli pomysł się podoba, to w majówkę spróbuję nagrać kilka scen. Mogę też napisać konkretny tekst, który miałby być czytany. Mając tekst, można też dobrze zaaranżować scenę i wie się jak będzie ona długa - ano tak długa, jak długo czyta się tekst opisujący daną scenę
Najlepiej wtedy myślę, żeby nagrać np. 10 razy tą samą scenę. Każde nagranie po 2-5 sekund i montażyście zostawić najlepsze.

Nie wiem jeszcze czy dam radę być na Nocy muzeów 17 maja (jak nie, to powinienem dać radę w czerwcu na grze terenowej pewnie). Nie mniej jeśli ten pomysł, lub podobny przejdzie, to chętnie zaangażuję się w nagrywanie scenek (nawet ze znajomymi by inne twarze były, a nie na każdej scence ta sama).
Myślę, że dobrze by było też deklarować się kto będzie 17 maja by mieć lepsze rozeznanie:

1. Marcin Ramczyk
2. Robert Wenta
Awatar użytkownika
Jacek S.

Post autor: Jacek S. »

Jezeli po majówce spedzonej w robocie nie pochoruję się to 17/V/ będę mogl pomoc podczas "Nocy...."

1. Marcin Ramczyk
2. Robert Wenta
3. Jacek Sojda
Jest jak jest,.....
....za mało by żyć,....
....za dużo by umrzeć.
Awatar użytkownika
Mayris

Sklejając pomysły takie filmy możemy nakręcić:

1. Święty Jakub – Andrzej – Sanktuarium
2. Pielgrzym konny – Mayris – Runowo – rano jako pierwsze zrobić
3. Rycerz w zbroi konny – Mariusz – Runowo – rano jako pierwsze zrobić
4. Rycerz z młotem – Igor – przy zamku od strony dziedzińca
5. Fechmistrz – Szymek + jeszcze ktoś – wola zamkowa
6. Kobieta /kobiety – Magda? – uliczka z murami koło baszty bluszczowej
7. Rzeźbiarz – Robert – baszta24
8. Malarz – Ola z Tucholi – baszta NOT
9. Snycerz – Tomek z Tucholi – baszta 27 biało czarna
10. Szewc – Jakub
11. Kaletnik – Paweł - baszta 32
12. Krawiec – Marek -> koło ratusza – pręt chełmiński wykorzystać do odmierzania materiału?
13. Może rodzina z dziećmi – Krystian, Ola i dzieciaki – może przy kadziach garbarskich? Albo od zewnętrznej części miasta, przy placu zabaw obok?
14. Gry średniowieczne – Jacek – w baszcie łupinowej koło muzeum?
15. Żołnierze/strażnicy -? – ulica, plac zamkowy
16. Mincerz –dziedziniec wewnętrzny ratusza?

Każdy szykuje swoje sprzęty i o umówionej godzinie jest gotowy.
Awatar użytkownika
Robert

Post autor: Robert »

Jak rozumiem, w tych godzinach w wymienionych miejscach?
"2. Od 18.00 do 23.00 odbędzie się samo wydarzenie - tutaj też wykorzystamy to, że ludzie będą, aby ujęć kilka nakręcić"
"7. Rzeźbiarz – Robert – baszta24"
Do zrobienia, ale dużo nie dam rady ze sobą zabrać
(rodzina obecnie ogarnia 2 budowy nie mam jak się zabrać z warsztatem-mogę jechać na minimalu, do nakrętki i zabawiania zwiedzjących zaplanuje / mały stolik z baszty i zydel do siedzenia potrzebuję).
Edycja. w sumie mało rąk do pracy będzie, to tylko zydel, z resztą się zabiorę na miejsce.
Awatar użytkownika
Jacek S.

Post autor: Jacek S. »

"Gry średniowieczne"........?

Jeśli mam robić za statystę..albo pilnować przepustowości jak w Jakubie..to se poradzę...

..jeśli mam czymś zabawiać ludzi/wodzijerować...- nie mam doświadczenia.
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2025 7:16 pm przez Jacek S., łącznie zmieniany 1 raz.
Jest jak jest,.....
....za mało by żyć,....
....za dużo by umrzeć.
Awatar użytkownika
Barbatvs

Post autor: Barbatvs »

1. Marcin Ramczyk
2. Robert Wenta
3. Jacek Sojda
4. Krystian, Ola i chłopaki (mam nadzieje że będą współpracować)
Nie ma to jak z rana pomylić prochownicę z tabakierą.
Awatar użytkownika
Mayris

Plan na kręcenie filmów promocyjnych czasowo wygląda tak:

10.00 Pielgrzym konny – Mayris – Runowo
10.30 w zbroi konny – Mariusz – Runowo

12.00 Krawiec - Marek w baszcie 32
12.30 Lothar - gracz/szewc przy baszcie NOT
13.00 Kaletnik - Paweł Ramczyk w/przy baszcie 32
13.30 Snycerz - Tomek - przy baszcie 27 - biało-czarnej
14.00 Malarz - Ola - przy baszcie bluszczowej
14.30 Rzeźbiarz - Gepetto - przy baszcie 24 przeszklonej - na etatowym miejscu :)
15.00 Święty Jakub - Andrzej - przy Sanktuarium

15.30 - 16.00 Krótka przerwa na naładowanie akumulatorów, posiłek, kawę itp

16.30 Fechmistrz – Szymek + Jacek – wola zamkowa tj. łąka pomiędzy zamkiem i rzeką
17.00 Rycerz z młotem – Igor + Dawid - przy zamku od strony dziedzińca
17.30 Kobieta /kobiety – Magda? – uliczka z murami koło baszty bluszczowej

DODATKOWE JEŻELI CZAS POZWOLI
18.00 - 19.00 Krystian, Ola i dzieciaki – może przy kadziach garbarskich? Albo od zewnętrznej części miasta, przy placu zabaw obok? A może na więżę kościoła?
20.00 Żołnierze/strażnicy -? – ulica, plac zamkowy

AWARYJNE/DODATKOWE
Gry średniowieczne – w baszcie łupinowej koło muzeum?
Mincerz –dziedziniec wewnętrzny ratusza

WAŻNE - scena ma trwać kilka do kilkunastu sekund i ma jest na nakręcenie 30 minut
Każdy musi ogarnąć sobie wszystko co potrzeba, zadbać o ubiór, detale, narzędzia, stół, stołek, tło itp.
Jedna osoba jest potrzebna tylko jeden raz w ciągu dnia! W pozostałym czasie może pomagać przenosić itp. Ewentualnie jako uzupełnienie do sceny.

Utworzę grupę na fb do tych celów.

UWAGA: Baszta nasza nie jest do zwiedzania podczas tej nocy muzeów.
Nasze stanowisko to tylko uzbrojenie przy zamku dla oczekujących w kolejce. Dlatego sceny w bronią są na końcu przy zamku.

Po zakończeniu afterparty w baszcie.
ODPOWIEDZ