O pawężach w rotach środkowo europejskich

W tym temacie zadajemy pytania i udzielamy odpowiedzi związane z rekonstrukcją historyczną.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Igor kubisiak

O pawężach w rotach środkowo europejskich

Post autor: Igor kubisiak »

Pytanie brzmi czy pawęże mieli tylko pawężnicy czy może też strzelcu lub tyczkarze jeżeli tak to czym się różniły poszczególne typy i czy wogule?
Awatar użytkownika
Robert

Re: O pawężach w rotach środkowo europejskich

Post autor: Robert »

Zależy od regionu, czy kraju, różne były zwyczaje. Wielkości i używania. Co do tego jak było w Królestwie Polskim no to trzeba Ci lektury T. Grabarczyka, "Piechota zaciężna (..) ". Lektura zaiste obowiązkowa.
Marek ma moją kserówkę- książka jest nie do kupienia, biblioteki, może poza uniwersyteckimi tego nie mają.. jak przeczyta, poproś, aby Ci przekazał
W Austrii używano standardowo dużych oakzów (około 130cm) w duecie z szydłami, więc z tyczkami.
W Krajach Rzeszy różnej wielkości, sądząc po kwerendzie 1 grupy z Niemiec-Kurfürstlich Sächsische Kriegsknechte 1475-to ci, których często udostępniam- tyczki, gł. włócznie z pawężami/pawężkami.

Jak poczytasz Grabarczyka, to zwróć uwagę, że o ile opisy uzbrojenia są dość lapidarne, to pawęży są sklasyfikowane w 4-ech typach, zależnie od wielkości/ pawężnicy są spisywani z bronią boczną ( możliwości są 2, jedna, że tyczek po prostu nie mieli, druga, że zawsze mieli- ale to tylko moja teoria, w kontekście popularności w sąsiednich krajach, wynikająca z tego, że w popisach nie ma wielu rzeczy, na dokładkę, im dalej, tym zapis bardziej ogólny, w myśl zasady liczy się sztuka :roll: ).
Puki co, dla poprawności sylwetki polskiego pawężnika, "tyczka" odpada. Ale zaciężnego krzyżackiego, już nie. Nawet na Świecinie, wszak Raweneck pochodził z Austrii, i nie przybył na wojnę sam, ale ze swoimi zaciężnymi :)
Awatar użytkownika
Daniel Gosk

Re: O pawężach w rotach środkowo europejskich

Post autor: Daniel Gosk »

"Piechotę zaciężną" Grabarczyka mam w wordzie. Skład się trochę rozjechał, ale da się ją przeczytać (i co ważne skorzystać z opcji szukaj):
https://docs.google.com/document/d/17rZ ... ue&sd=true
ODPOWIEDZ