Pierwszy Popis w 2023 / 24.02.-26.02.2023

Awatar użytkownika
Robert

Re: Pierwszy Popis w 2023 / 24.02.-26.02.2023

Post autor: Robert »

Odnośnie poprawek sprzętów. Nie wymieniajcie czegoś, z powodu "bo Gepetto powiedział, że nie jest kosher" (chodzi mi o takie rzeczy jak np. splot czy kolor nieidealny, albo hełm, który mi mógłby się nie podobać ( :lol: ) ). Wypowiadam się wyłącznie w kontekście źródeł które znam, mogę nie wiedzieć wszystkiego, wreszcie-może wyjść nowe źródło (!). Stan wiedzy się zmienia-np. w ciągu ostatnich kilkunastu lat liczba wykopanych kordów mocno się powiększyła; opracowania z lat 80tych są pod tym względem niekatulane, mówiąc zaledwie o kilku sztukach, które wtedy znano. Ale co do zasady, wcześniejsze ustalenia (generalnie) były poprawne.
Uwagi jakie dostajecie na popisach dotyczą priorytetów. Żeby nie było przypału, i przegięć.
Przysłowie "mniej znaczy więcej" pasuje do rekonstrukcji średniowiecza wybitnie.
Mniej, ale poprawnie i to co jest niezbędne zarazem, reszta z czasem.
Reszta to zalecenia wynikająca z chęci, aby wyglądał nasz szpej jak najfajniej; a jak się coś robi od zera, to można od razu robić dobrze, nie tracić swojej pracy, czasu i środków. (Kto dziś pamięta Bagriton i artykuł Gwyna, sprzed jakiś 18lat, "przepraszam, czy jest pan rycerzem..?" )

A ze spraw poważnych. Należą Ci się Mariusz (i całej Reszcie) przeprosiny za mój piątkowy wybuch- nerwy mi puściły-niemniej to mnie nie tłumaczy, taka jest prawda. Pozdrawiam, R.
Awatar użytkownika
Albrecht

Re: Pierwszy Popis w 2023 / 24.02.-26.02.2023

Post autor: Albrecht »

Rozliczenie w końcu uczyniłem.

Ze składek wpłynęło 600 pln a z grudniowego zostało 175 pln.

Koszty lutowego: 375

W kasie Roty pozostało 400 pln
Eukaliptus kaktus... !
ODPOWIEDZ