Białogóra 03.06.2023
- Mayris
Białogóra 03.06.2023
Pokaz komercyjne, aby na basztę i jej wyposażenie zarobić, a może i na jakieś gadżety.
Konie Mariusz zapewnia.
Kto będzie chętny i co poprowadzi?
1. Szymek - łucznictwo zgłosił się poprowadzić
2.
Program Choczewo 03.06.2023 r.
Ok 11.00 Przyjazd i przygotowanie
13.00 Rozpoczęcie.
Prezentacje w obozie czasowo występujące po sobie:
1. pokaz jady konnej w zbroi (ok. 15 min)
2. pokaz szermierki (ok. 15 min)
3. pokaz cięcia ostrą bronią (ok. 15 min)
4. pokaz artyleryjski (ok. 15 min)
Prezentacje w obozie czasowo występujące równolegle:
1. wspólne robienie pączków
2. nauka szermierki
3. stanowisko z replikami uzbrojenia
4. strzelanie z łuku
5. oprowadzanie na koniach (po zakończeniu pokazu konnego do obiadu)
UWAGA: do 15.00 Obiad musi się skończyć.
15.00 – 19.00 Konkurencje dla 2 drużyn:
1. Ubieranie zbroi na czas i pokonanie dystansu biegiem – kto szybciej
2. Strzelanie z łuku – kto więcej punktów uzbiera
3. Trzymanie miecza – kto dłużej wytrzyma
4. Trafianie mieczem drewnianym w ruchomy cel – kto więcej trafi
5. Test z wiedzy o średniowieczu – kto odpowie na więcej wylosowanych pytań
6. Średniowieczna gra bule (petanka) – gra drużynowa – rzucanie kulami drewnianymi bliżej celu na trawie – dwie drużyny konkurują między sobą
7. Trafianie wiankami wiklinowymi na miecz, który trzyma osoba z zasłoniętymi oczyma
19.00 – 20.00 Zakończenie, spakowanie obozu i wyjazd
Konie Mariusz zapewnia.
Kto będzie chętny i co poprowadzi?
1. Szymek - łucznictwo zgłosił się poprowadzić
2.
Program Choczewo 03.06.2023 r.
Ok 11.00 Przyjazd i przygotowanie
13.00 Rozpoczęcie.
Prezentacje w obozie czasowo występujące po sobie:
1. pokaz jady konnej w zbroi (ok. 15 min)
2. pokaz szermierki (ok. 15 min)
3. pokaz cięcia ostrą bronią (ok. 15 min)
4. pokaz artyleryjski (ok. 15 min)
Prezentacje w obozie czasowo występujące równolegle:
1. wspólne robienie pączków
2. nauka szermierki
3. stanowisko z replikami uzbrojenia
4. strzelanie z łuku
5. oprowadzanie na koniach (po zakończeniu pokazu konnego do obiadu)
UWAGA: do 15.00 Obiad musi się skończyć.
15.00 – 19.00 Konkurencje dla 2 drużyn:
1. Ubieranie zbroi na czas i pokonanie dystansu biegiem – kto szybciej
2. Strzelanie z łuku – kto więcej punktów uzbiera
3. Trzymanie miecza – kto dłużej wytrzyma
4. Trafianie mieczem drewnianym w ruchomy cel – kto więcej trafi
5. Test z wiedzy o średniowieczu – kto odpowie na więcej wylosowanych pytań
6. Średniowieczna gra bule (petanka) – gra drużynowa – rzucanie kulami drewnianymi bliżej celu na trawie – dwie drużyny konkurują między sobą
7. Trafianie wiankami wiklinowymi na miecz, który trzyma osoba z zasłoniętymi oczyma
19.00 – 20.00 Zakończenie, spakowanie obozu i wyjazd
- Igor kubisiak
Re: Białogóra 03.06.2023
będę a mój wybór jest jawny i oczywisty, pączki
- Albrecht
-
Ja planowałem nie jechać, ale jak będzie konieczność mogę wziąć szermierkę
- Marek
Będę, tylko będe musiał urwać się trochę szybciej ok 1,5h. Na pakowaniu w piątek też.
- Mayris
Garść moich spostrzeżeń związanych z działaniami naszego stowarzyszenia i kwestiami organizacyjnymi.
1. Kwestia jest złożona w z wyjazdami pod względem osób, które mogą pojechać. Ciężko zaplanować cokolwiek ze względu na grafiki w pracy, urlopy, prace, wolne, święta rodzinne, planowanie czasu wolnego i wiele innych spraw...
Zawsze stoję przed kwestią czy jak ktoś dzwoni to brać pokaz, aby zarobić na stowarzyszenie czy też nie. Bo mało kto wie czy może w nim uczestniczyć za miesiąc, tydzień, dzień... Naprawdę trudno się organizuje cokolwiek.
Tu już jesteśmy umówieni, o pokazie mówiłem dużo wcześniej na etapie planowania. Teraz jest czas realizacji. Dlatego chciałbym dokończyć to działanie zgodnie z planem. Dzięki temu mamy na rozwój.
2. Z jedne strony z baszty skorzystać się chce. Wiem, że fajnie jest pokazać znajomy basztę, zaprosić do niej itp. A z drugiej strony nawet z tak prozaiczną czynność jak sprzątanie jest kłopot. Dodatkowo od stycznia 2023 rachunki za prąd wzrosły dwukrotnie z powodu podwyżek cen prądu. I trzeba za to zapłacić. Mamy więc do wyboru: podnosimy składkę, albo zarabiamy, albo oddajemy basztę oraz rozwiązujemy stowarzyszenie, skoro zapał się wyczerpał i każdy działa na własną rękę.
3. Nie będę się wypisywał, ale zauważam znaczący spadek aktywności w społeczeństwie, u nas także.
4. Mamy lokal dostępny 24h przez 365 dni w roku, z którego mamy możliwość korzystać. Niektórzy dzwonią i pytają kiedy będzie spotkanie Roty w baszcie, ale do momentu zorganizowania takiego zjazdu przez inną niż moja osoba nie planuję do końca 2023 roku takich działań ze względów organizacyjnych.
5. Wiem, że jest nas mało. Nowi nie przychodzą i dlatego na 2024 rok nie planuję, żadnych działań oprócz Nocy Muzeów (w minimalnym zakresie) i może Spaceru z duchami Krzyżaków (też w minimalnym zakresie).
Spisane ku przemyśleniom...
1. Kwestia jest złożona w z wyjazdami pod względem osób, które mogą pojechać. Ciężko zaplanować cokolwiek ze względu na grafiki w pracy, urlopy, prace, wolne, święta rodzinne, planowanie czasu wolnego i wiele innych spraw...
Zawsze stoję przed kwestią czy jak ktoś dzwoni to brać pokaz, aby zarobić na stowarzyszenie czy też nie. Bo mało kto wie czy może w nim uczestniczyć za miesiąc, tydzień, dzień... Naprawdę trudno się organizuje cokolwiek.
Tu już jesteśmy umówieni, o pokazie mówiłem dużo wcześniej na etapie planowania. Teraz jest czas realizacji. Dlatego chciałbym dokończyć to działanie zgodnie z planem. Dzięki temu mamy na rozwój.
2. Z jedne strony z baszty skorzystać się chce. Wiem, że fajnie jest pokazać znajomy basztę, zaprosić do niej itp. A z drugiej strony nawet z tak prozaiczną czynność jak sprzątanie jest kłopot. Dodatkowo od stycznia 2023 rachunki za prąd wzrosły dwukrotnie z powodu podwyżek cen prądu. I trzeba za to zapłacić. Mamy więc do wyboru: podnosimy składkę, albo zarabiamy, albo oddajemy basztę oraz rozwiązujemy stowarzyszenie, skoro zapał się wyczerpał i każdy działa na własną rękę.
3. Nie będę się wypisywał, ale zauważam znaczący spadek aktywności w społeczeństwie, u nas także.
4. Mamy lokal dostępny 24h przez 365 dni w roku, z którego mamy możliwość korzystać. Niektórzy dzwonią i pytają kiedy będzie spotkanie Roty w baszcie, ale do momentu zorganizowania takiego zjazdu przez inną niż moja osoba nie planuję do końca 2023 roku takich działań ze względów organizacyjnych.
5. Wiem, że jest nas mało. Nowi nie przychodzą i dlatego na 2024 rok nie planuję, żadnych działań oprócz Nocy Muzeów (w minimalnym zakresie) i może Spaceru z duchami Krzyżaków (też w minimalnym zakresie).
Spisane ku przemyśleniom...
- Mayris
Mamy do zabrania i rozstawienia:
Duży namiot, dwa soldiery i sprzęt do wykonania zadania.
Pakowanie w piątek ok. godz. 19-20
Mamy 4 osoby:
1. Szymek
2. Igor
3. Mayris
4. Marek
5.
Duży namiot, dwa soldiery i sprzęt do wykonania zadania.
Pakowanie w piątek ok. godz. 19-20
Mamy 4 osoby:
1. Szymek
2. Igor
3. Mayris
4. Marek
5.
- Mariush
Jeśli dobrze zrozumiałem i wyobraziłem sobie przedsięwzięcie: prosiłbym o przesunięcie pokazu artyleryjskiego by odbywał się pierwszy. Uważam, że niebezpiecznie będzie na takim festynie oprowadzać na koniach w momencie strzelania z artylerii. Ponadto jeszcze raz proszę o udostępnienie tarcz strzeleckich oraz ostrego miecza na czas pokazu.
- Mayris
Mariusz - możemy rozpocząć strzelaniem
Potrzeba jeszcze 2, a najlepiej 3 osób. Szczególnie do artylerii.
Ktoś da radę?
Potrzeba jeszcze 2, a najlepiej 3 osób. Szczególnie do artylerii.
Ktoś da radę?
-
1. Szymek
2. Igor
3. Mayris
4. Marek
5. Jakub S
6.
Nie strzelałem nigdy z armaty ale mogę popytać co i jak....
2. Igor
3. Mayris
4. Marek
5. Jakub S
6.
Nie strzelałem nigdy z armaty ale mogę popytać co i jak....