Ankieta dotycząca sposobu żywienia

SPRAWY PROJEKTOWE
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariush

Ankieta dotycząca sposobu żywienia

Post autor: Mariush »

Ostatnio podejmujecie różne tematy rozwoju. Jedzenie i picie to podstawowa potrzeba dziś i w interesującym nas okresie historycznym. Dlatego chciałbym poznać Wasze zdanie - prosiłbym o powszechne wyrażenie opinii według poniższych propozycji lub własną wypowiedzią:

a) Uważam, że picie i jedzenie to podstawowa część kultury materialnej oraz immersji odtwarzania i dlatego powinniśmy, pomimo trudności próbować wdrążyć sposób wyżywiania zgodny z aktualnym stanem wiedzy i umiejętności; wówczas gdy jesteśmy rekonstruowanymi postaciami, powinniśmy zachować się historycznie; rozumiem wyzwania, ale wraz z rozwojem nabędziemy doświadczenie i wyżywianie się będzie stanowić coraz mniejszy problem;

b) Jedzenie full reko jest za trudne do wdrążenia, należy wypracować kompromisową, umiarkowaną rekomendacje; przynajmniej dla mojej własnej osoby będzie niekomfortowe jeść i gotować historycznie;

c) Uważam, że picie i jedzenie jest ważne, ale nie stanowi sedna rekonstruowanego tematu; powinny być do tego osobne wydarzenia i przedsięwzięcia;

c) Uważam, że temat z pewnych powodów nie wchodzi w krąg moich zainteresowań;
Awatar użytkownika
Robert

Re: Ankieta dotycząca sposobu żywienia

Post autor: Robert »

Ogólnie mam wrażenie, od zawsze, że poza latem aktywność spada- również ta, aby się wypowiadać na wspólne tematy ;)
Zaznaczam "C"
Każdy ma swój pkt widzenia na hobby, podejście itd (ba, powody, dla których się tym zajmuje).
Nie przywiązuję do konsumpcji większej wagi ( w codziennym życiu też ;) ).
Nie podważam, że warto to robić (wręcz uważam, że każdy, nieszkodliwy dla innych aspekt dawnej kultury-warto podejmować) , po prostu mnie to nie kręci, jest to dla mnie sprawa neutralna.
Choć trochę odrywać może od innych aktywności i przez to bardziej bym widział kuchnię "pro" na imprezach, niż na naszych zlotach.
Awatar użytkownika
Barbatvs

Post autor: Barbatvs »

Moim zdaniem za mało jest ludzi żeby ogarniać wszystko na raz.
Jako że kuchnia historyczna ma specjalne miejsce w moim sercu i ważniejsza jest od "biegania z kijem po polu", to eventy poświęcone tylko zagadnieniom kulinarnym są lepszym rozwiązaniem i pozwalają skupić się na danym temacie.
Nie ma to jak z rana pomylić prochownicę z tabakierą.
Awatar użytkownika
Mariush

Dziękuję nielicznym zaangażowanym za Wasz głos. Z mojej perspektywy - gdy nie będę związany z innymi czynnościami, na przykład tymi bojowymi, to zgłaszam się do przygotowywania posiłków jako główny kucharz lub jako pomocnik. Napisałem tutaj, bo chciałbym poznać Wasze zdanie, a rozwój przedsięwzięcia obraliśmy jako wspólne zadanie. To są motywacje i spostrzeżenia jakimi się kierowałem:

1. Jedzenie i picie jest podstawową potrzebą i trzeba ją zaspokajać teraz, tak jak i epoce. Musi występować również w trakcie imprez historycznych - od nas zależy w jakiej formie.
2. Przygotowuje się do wykładu o jedzeniu i piciu w przeszłości, tak aby przedstawić aktualne stanowisko badaczy historii i usystematyzować zagadnienie. Naturalnie pojawiło się pytanie: co chcemy z tym zrobić.
3. Aktualnie nie posiadamy ciekawej alternatywy dla osób poza-militarnych. Problem wydaje się szerszy, ale jest to jedna z rzeczy które można dodać by zwiększyć atrakcyjność rekonstrukcji dla osób nie robiących bojówki.
4. Ciekawe pomysły na rekonstrukcje życia codziennego oraz ciekawe potrawy są atutem przy przyjmowaniu gości z zewnątrz. Są ludzie co potrafią pojechać do Berlina aby zjeść kebab... Miałem wiele pytań, rozmów i (nie ukrywam) kilka komplementów po przygotowywaniu jedzenia na Runowie i na jednym z popisów, większość ludzi lubi jeść i widać, że jest w tym zainteresowanie.
5. Częstsze rekonstruowanie życia codziennego poprawia sprawność i obycie w trakcie wydarzeń. Zwiększa też wczucie w klimat, autentyczność w kadrach fotografii oraz rangę grupy rekonstruktorów.
Awatar użytkownika
Barbatvs

Mariush pisze: pn gru 16, 2024 10:49 pm 1. Jedzenie i picie jest podstawową potrzebą i trzeba ją zaspokajać teraz, tak jak i epoce. Musi występować również w trakcie imprez historycznych - od nas zależy w jakiej formie
Tak, niestety eventy rządzą sie swoimi prawami i są pewne zadania do wykoniania. To niestety utrudnia sprawę gotowania, które jeżeli chcemy zjeść coś ciekawego no to porzeba czasu którego zazwyczaj nie ma.
2. Przygotowuje się do wykładu o jedzeniu i piciu w przeszłości, tak aby przedstawić aktualne stanowisko badaczy historii i usystematyzować zagadnienie. Naturalnie pojawiło się pytanie: co chcemy z tym zrobić.
Z miłą chęcią posłucham :)
3. Aktualnie nie posiadamy ciekawej alternatywy dla osób poza-militarnych. Problem wydaje się szerszy, ale jest to jedna z rzeczy które można dodać by zwiększyć atrakcyjność rekonstrukcji dla osób nie robiących bojówki.
Fakt i ciężko będzie coś znaleźć bo w większość eventów to jednak związana jest z militarką, i nie wydaje mi się że żeby kuchnia była odpowiednim zajęciem, bo gotowanie dla większej ilości to już poważna sprawa i może bardziej zniechęcić niż zachęcić.
4. Ciekawe pomysły na rekonstrukcje życia codziennego oraz ciekawe potrawy są atutem przy przyjmowaniu gości z zewnątrz. Są ludzie co potrafią pojechać do Berlina aby zjeść kebab... Miałem wiele pytań, rozmów i (nie ukrywam) kilka komplementów po przygotowywaniu jedzenia na Runowie i na jednym z popisów, większość ludzi lubi jeść i widać, że jest w tym zainteresowanie.
5. Częstsze rekonstruowanie życia codziennego poprawia sprawność i obycie w trakcie wydarzeń. Zwiększa też wczucie w klimat, autentyczność w kadrach fotografii oraz rangę grupy rekonstruktorów.
Tu znowu problemem jest brak ciekawej miejscówki. Jak masz takie miejsce jak Nykobing czy inne tego typu miejsce to łatwiej (i tam to robią z czego są genialne foty). Dlatego z kuchnią ciągnie mnie do TW bo jest tam świetna kuchnia i do tego piec. Dlatego mam nadzieje ze jak już dorobie się stroju na XVII to sobie cos podziałam. Jakże świetnie by było jak byśmy mogli skorzystać z kuchni w Malborku to by było coś.
Bo jednak gotowanie obozowe to coś innego niż gotowanie w kuchni.
Awatar użytkownika
Mariush

Kuchnia jest, narzędzia są (do gotowania nawet w plenerze). Nie oczekuje, i nie uważam za historyczne serwowanie dań z Platiny albo Le Menagier de Paris, tylko zamiast ziemniaków z twarogiem zrobić jaglaną z twarogiem. Nawet obierać nie trzeba. Na jednym półweekendzie jest jeden obiad, dwa śniadania i dwie kolacje, a takich półweekendów są 3 w roku. Dla chcącego nic trudnego.
Awatar użytkownika
Mayris

Post autor: Mayris »

"Nawet obierać nie trzeba" - I to mi się podoba!

Poważnie to wariant A w ankiecie jest możliwy do ogarnięcia na imprezach. Kwestia dobory dań prostych w większości przypadków i zakupu odpowiednich składników wcześniej.
Naczynia mamy, gotować potrafimy. Według mnie w zdecydowanej większości to kwestia chęci i konsekwencji.
Awatar użytkownika
Igor kubisiak

Post autor: Igor kubisiak »

odpisuje dopiero teraz bo ostatnimi czasy miałem sporo na głowie natomiast wybieram zdecydowanie opcje nastawioną na reko gotowanie i jestem gotowy pomagać w tym (pod warunkiem że wszystko będzie jasno ustalone nie tak jak ostatnio że na obiad miały zostać 3 osoby a było naszykowane dla małego pułku) moja ziemniaczana inicjatywa wynikała z jednej rzeczy i jak widać się udało. Miała skłonić do dyskusji na temat żywienia bo to nie pierwszy popis w którym odchodzimy od reko jedzenia a jak to kiedyś powiadały moje największe autorytety w reko świecie "rekonstrukcja historyczna to odtwarzanie kultury zarówno materialnej j ka i nie materialnej" materialna idzie nam bardzo sprawnie natomiast tą część niematerialną ,do której osobiście wliczam jedzenie i kulturę z nim związaną, jakoś tak zaniedbaliśmy. podsumowując mój wywód. chce jeść reko jedzenie, chce gotować reko jedzenie a eksperyment ziemniaczany miał skłaniać do refleksji.
Awatar użytkownika
Barbatvs

Tak dla uściślenia: Jeżeli mówimy o gotowaniu i życiu codziennym, to jest to co ja widzę. Link do źródła A nie pieczenie placka na kamieniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ