Hierarchia zakonu krzyżackiego
- Igor kubisiak
Hierarchia zakonu krzyżackiego
Poszukuję książek, opracowań, dokumentów i innych źródeł dotyczących hierarchi i organizacji w zakonie krzyżackim. Jak wyglądało zwierzchnictwo między różnymi braćmi a gdzie w tym wszystkim byli półbracia?
- Marek
Re: Hierarchia zakonu krzyżackiego
https://wydawnictwo.umk.pl/pl/products/ ... -1230-1525
Krystian ma. Czytałem. Polecam. Częściowo mam zdjęcia zrobione.
Krystian ma. Czytałem. Polecam. Częściowo mam zdjęcia zrobione.
- Mayris
Igorze, tutaj pewnie znajdziesz odpowiedzi.
1. BISKUP MARIAN; LABUDA GERARD - DZIEJE ZAKONU KRZYŻACKIEGO W PRUSACH
2. Marian Biskup Trzynastoletnia wojna z Zakonem Krzyżackim 1454-1466
Coś z tego chyba w lęborskiej bibliotece jest. Tak mi się wydaje.
1. BISKUP MARIAN; LABUDA GERARD - DZIEJE ZAKONU KRZYŻACKIEGO W PRUSACH
2. Marian Biskup Trzynastoletnia wojna z Zakonem Krzyżackim 1454-1466
Coś z tego chyba w lęborskiej bibliotece jest. Tak mi się wydaje.
- Daniel Gosk
Najnowsza i najrzetelniejsza praca na ten temat to "Organizacja życia na zamku krzyżackim w Malborku w czasach wielkich mistrzów 1309-1457" Jóźwiaka oraz Trupindy. Niestety już praktycznie nie do dostania. Możliwe, jednak że w przyszłości pojawi się czwarte wydanie.
- Daniel Gosk
Wykorzystam ten temat do wyjaśnienia spraw z krzyżackimi książkami. "Organizacja życia na zamku krzyżackim w Malborku w czasach wielkich mistrzów 1309-1457" będzie dodrukowana na początku przyszłego roku. "Reguła zakonu szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie" nie była wydawana u nas, tylko w Pelplinie. Dyrektor aktualnie szuka nowego wydawnictwa, także i ta pozycja powinna wrócić do księgarni w następnym roku. Zauważyłem, że wielu z was jest zainteresowanych życiem zakonu krzyżackiego w średniowieczu. Zachęcam więc mocno zaopatrzyć się we wspominaną przez Marka pracę Krzysztofa Kwiatkowskiego. Wiem, że jest droga, ale warta swojej ceny. Znajdziecie w niej wiele szczegółowych informacji na temat Zakonu, począwszy od krótkiego rysu historycznego, poprzez hierarchię, tryb życia na wojskowości i uzbrojeniu skończywszy. Idą mikołajki i święta, dobra okazja napisać list do mikołaja
.